Sint is Sip

Een beetje droevig kijkt Sinterklaas uit het raam van zijn grote paleis in Spanje.Zijn mondhoeken hangen naar beneden. Zijn ogen staan sip. De pieten hebben het ook al gemerkt, zij sluipen heel zacht door het kasteel. Dat doen ze om Sinterklaas niet te storen. Want als de Speelgoedtest-Piet weer eens met een kinderstraaljager door de gang vliegt en heel hard optrekt om de trap op te vliegen dan is er natuurlijk veel herrie. En dan; dan zucht de Sint diep. Heel diep. Zo diep dat alle Pieten er verdrietig van worden.
En die keer, toen de PepernotenPiet wel duizend pepernoten had gebakken met rotjes erin? Wat een rotzooi was het toen! Overal pepernotenkruimels. En die knallen! Dagen ging het door, en het was niet eens oud en nieuw. Eigenlijk moesten de Pieten wel vreselijk lachen om al die knallen. Ze hadden ook wel eens stiekem een pepernoot naar elkaar gegooid hoor. BAM deed de pepernoot dan. Lachen joh. Maar de Hoofdpiet vond het veel te gevaarlijk, die knalpepernoten. Net als een straaljager voor kinderen. “Nee, daar komen ongelukken van,”zei de Hoofdpiet. Wel jammer, vonden de pieten hoor.

Hoor, alweer een zucht van Sinterklaas. Waarom is de Sint toch zo sip? Dat is toch niet goed? De Grapjespiet is ook al langs geweest bij Sinterklaas, maar dat hielp niet. Anders heeft Sint wel schik als de Grapjespiet bezig is. Maar nu? Nee, Sint blijft maar zuchten. Een paar jaar geleden had Sint ook al een dipje. Het zal wel met de leeftijd te maken hebben.

“Tja Piet, “zegt de Hoofdpiet tegen de opperkokpiet, “maak er maar iets lekkers van. Dat vindt Sinterklaas vast erg lekker.”De opperkokpiet schudt zijn hoofd. “Nou, Piet”zegt hij met een bedenkelijk gezicht, “ik weet het niet. Sint eet niet altijd zijn bord leeg. Soms is het alsof ik voor niets sta te koken hier. Wat vind jij Piet?,”vraagt hij aan de veegpiet die net de keuken staat te vegen,”vind jij dat Sinterklaas goed eet? Jij brengt ook altijd zijn eten op zijn kamer.”
De veegpiet denkt ook even na.”Mmm, daar zeg je wat Piet. Het lijkt wel alsof hij niet altijd honger heeft.”Hij kijkt naar de Hoofdpiet.”Weet je wat Piet?. Volgens mij moet Sinterklaas gewoon een keer lekker lachen. Dat helpt altijd.” “Daar zeg je wat Piet,”zegt de Hoofdpiet,”dat is een goed idee. Wat vind jij Piet?.”En zo beginnen ze plannen te maken.
Ze verzinnen van alles. “Een piet die in een taart valt. Twee pieten die tegen elkaar op lopen.” En zo nog veel meer. Een hele lange lijst.

Maar wat ze ook doen. Het helpt niet. Sinterklaas kijkt naar de piet die een grote taart in zijn gezicht krijgt. Hij moet een klein beetje glimlachen. Een heel klein beetje.

“Dat gaat zo niet goed, Pieten,”zegt de Hoofdpiet,”we moeten iets anders verzinnen.!”
Denk, denk, denk. Alle pieten staan met een ernstig gezicht na te denken. Denk denk.

“Ja, ik heb een idee.”Alle pieten kijken naar Piet. “Weten jullie nog die keer dat we in Doetinchem aankwamen. Toen die gekke man daar stond? Kom, hoe heet hij ook al weer? Kom, help me eens?”
“WARBOEL,”schreeuwen een stuk of 10 pieten tegelijk.”Nee. Jaaah, Cool.”Alle pieten tetteren door elkaar tot de hoofdpiet twee handen vol met pepernoten strooit. Dat helpt. Als alle pieten hun mond vol hebben kunnen ze niet praten. En dat is lekker rustig.

Al snel is duidelijk wat er gaat gebeuren. De hoofdpiet stapt naar de telefoon en belt met Nederland. Met Sander. En als Sander hoort wat er aan de hand is dan komt hij meteen nar Spanje. Met het vliegtuig. Want met de stoomboot zou het te lang duren. Gelukkig is Sander er snel. Als hij binnenkomt moet Sinterklaas al een beetje glimlachen. En als Sander begint met Warboel, samen met een heleboel spaanse kindertjes, dan begint Sinterklaas te lachen.
Hard te lachen. Het duurt niet lang of de tranen van het lachen stromen over de wangen van Sinterklaas.

Zo komt het dat Sinterklaas weer vrolijk is. Hoe het nu kan dat hij sip was weet hij niet. Maar dat geeft ook niet. Sinterklaas is weer vrolijk!. En nu gaat hij snel 5 december vieren!
Met kadootjes, voor iedereen!