Recepten van Piet

Ooohhh kom maar is kijken………. 

Pepernoten

Tip:

Drie versiertips: 1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes. 2. Bestrijk pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suikervormpjes. 3. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met knispers.

Bewaartip:

Je kunt de pepernoten 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
  2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
 
 

Pepernoot monchou

Wat heb je nodig?

• 1 pakje monchou
• 200 gram pepernoten
• 100 gram roomboter
• 125 gram basterdsuiker
• 1/4 l slagroom
Voor de garnering
• pepernoten
• chocolade

  • Maak de pepernoten fijn met een deegroller.
  • Smelt de roomboter en meng dat met de fijne pepernoten. Gooi het in een bakblik (ø 24 cm) en druk het goed aan.
    Mix de monchou en suiker door elkaar en klop de slagroom stijf.
  • Meng de slagroom en het monchoumengsel doorelkaar. Verdeel dit over de pepernootbodem. Leg er nog wat pepernoten op en ‘dirzzle’ er nog wat chocolade overheen. Zet dit voor ongeveer 2 uur in de koelkast.
    Daarna kun je er een mooi puntje uitsnijden en smul ervan!
 

Spe­cu­laas­brok­ken

Variatietip:

Maak van het deeg een dikke rol en snijd hiervan dunne plakjes. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk in ieder koekje een amandel.

Bewaartip:

Je kunt de speculaas 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik in een luchtdichte trommel.

  • Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in blokjes. Doe de bloem, suiker, kruiden, boter en het zout in de keukenmachine en meng. Schenk al draaiend het ijskoude water erbij. Meng tot een soepel deeg. Neem het deeg uit de keukenmachine, vorm een bal en laat verpakt in vershoudfolie 30 min. in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het deeg erop en druk de amandelen in het deeg. Bak de speculaas in 30-35 min. gaar. Laat de speculaas op het rooster afkoelen en serveer in stukken.

Speculaascake met Kruidnoten

Wat heb je nodig?

  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • hand vol met kruidnoten

Variatietip:

Als decoratie doen we ook nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna bakken we de cake gedurende een uur af in de oven. Kijk natuurlijk wel daarna of hij goed gaar is.

  • Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.

     

  • Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat bij gedaan.

     

  • Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de vorm is zo schoon